dimarts, 22 de setembre de 2015

LES VARIANTS DEL DESTÍ SEGONS JORGE LUIS BORGES

Para que su horror sea perfecto, César, acosado al pie de la estatua por los impacientes puñales de sus amigos, descubre entre las caras y los aceros la de Marco Bruto, su protegido, acaso su hijo, y ya no se defiende y exclama: ¡Tú también, hijo mío! Shakespeare y Quevedo recogen el patético grito.
Al destino le agradan las repeticiones, las variantes, las simetrías; diecinueve siglos después, en el sur de la provincia de Buenos Aires, un gaucho es agredido por otros gauchos y, al caer, reconoce a un ahijado suyo y le dice con mansa reconvención y lenta sorpresa (estas palabras hay que oírlas, no leerlas): ¡Pero, che! Lo matan y no sabe que muere para que se repita una escena.
 

Jorge-Luis Borges  - LA TRAMA

 Web: Beforethey - GauchosDe vegades les paraules ens fugen. I les històries, per petites que siguin, no poden existir sobre el blanc paper desconsolat. Davant
la possibilitat de publicar un paisatge que haurem pres d'un altra blog, preferim, amb inexplicable atreviment, prendre  paraules del poeta, del gran poeta que convertia en clàssic tot el que escrivia i feia de les proses i els versos una àlgebra incanviable, una subtil, inoblidable sessió d'hipnosi . Llegir Borges és entendre perquè, de vegades,  les paraules es neguen a acudir a la cita que pretenem nosaltres i, com si fos una forma de càstig, ens posessin de cara a la paret. El premi hauria estat assaborir el talent del mestre, el càstig és la paràlisi d'un ser embadalit per les paraules que ell no podrà firmar mai.  Llegir Borges és tancar els ulls i escoltar. I conformar-se de la mudesa que, amb una mica de sort, serà tan passatgera com un mantell de boira que, a la propera cantonada, haurà deixat de ser.

Glòria Abras Pou

4 comentaris:

 1. M'agrada Borges, però aquí es passa de literari. El gautxo assassinat em donaria la raó. Per cert diumenge vaig veure la Kodama a un bar de Barcelona.

  ResponElimina
 2. No és estrany que sigui literari i el breu relat és tan original com solen ser-ho els del seu autor.
  La María Kodama té molt mala fama. Rima i tot.

  ResponElimina
 3. Tal vez el secreto del arte literario sea saber decir aquello que ya estaba dicho...

  Bicos.

  ResponElimina
 4. ...y decirlo de una forma única. Rima un hecho de envergadura històrica con otro pequeo y anónimo. Y Borges lo recoge.

  Bicos.

  ResponElimina