diumenge, 8 de setembre del 2013

CARMEN DELL'OREFICE, LA MÉS VELLA.



Carmen Dell'Orefice. Primera portada per VOGUE
Era una noia esprimatxada a causa de la mala nutrició. La seva mare, ballarina frustrada, cosia de sol a sol per poder-la enviar a classes de ballet i construir-li un futur. Només tenia 13 anys i es deia Carmen Dell’Orefice. El pare, un músic italoamericà les havia deixat i ella i la mare d’origen hongarès malvivien en un racó de Nova York.

Però un dia, dalt de l’autobús que la duia a ballet, Carmen es va sentir observada per una dama molt interessant. Quan va anar per baixar, la senyora li va posar un paper a la mà amb un telèfon anotat. “No deixis de trucar-me” li va dir. Carmen va deixar passar uns dies però al final ho va fer. La dama va resultar ser l’esposa d’un important fotògraf de models. Va ser així com, a l’edat de 13 anys, la nena Carmen Dell’Orefice va començar a fer proves de fotogènia que, ben aviat varen fructificar. A 15 anys Carmen va signar el seu primer contacte amb VOGUE a 7,50 dòlars l’hora. De seguida es va convertir en la model predilecta del gran fotògraf Erwin Blumenfeld.

Tant Carmen com la seva mare, malgrat el cop de sort, seguien sent pobres però ambdues cosien molt bé i  aquesta activitat les ajudava a incrementar les setmanades.

A 16 anys, Carmen Dell’Orefice va ser portada de VOGUE, cobrava de 10 a 25 dòlars per hora i posava per grans artistes de la càmera com l’esmentat Blumenfeld, Richard Avedon i Cecil Beaton entre d’altres. Cal anotar també que, durant un temps, va ser una de les muses de Salvador Dalí.

Però va arribar un moment que el seu aspecte no agradava. S’imposava el tipus “pin-up” de noia més arrodonida. D’altra banda, Carmen que tenia vint anys, no havia fet el corresponent salt a la pubertat. Sota guia de metges Carmen es va sotmetre a una necessària medicació així com a una alimentació correcte. En poc temps el seu cos va anar prenent les formes desitjades i es va convertir en model de llenceria de la famosa casa Ford.

Carmen es va casar tres cops i va tenir una sola filla, Laura. La seva última parella coneguda va ser l’inversor Madoff que se li va gastar el que tenia i el que no tenia. Era el segon cop que un agent li perdia els estalvis. La primera vegada havia hagut de subhastar a Sotheby’s la seva magnífica col·lecció de fotografies. I ara a quasi vuitanta anys li tocaria tornar a desfilar.



La universitat de Londres la va anomenar Doctora Honoris Causa per la seva contribució al món de la moda.

No cal que la descrigui si és una papallona i una abella reina i una senyora vella de cabellera platejada i...sempre, sempre,  una preciosa criatura.   

Fotografies: VOGUE, HARPER'S BAZAAR, VANITY FAIR i d'altres.
ÀLBUM

Carmen Dell'Orefice a 13 anys per VOGUE

Fotografia recent. Sense datar.


Carmen Dell'Orefice desfilant l'any 2008

Fotografia d'abans de 1940 cedida per Carmen Dell'Orefice

4 comentaris:

  1. Un curioso personaje, que daría para un buen guión cinematográfico o una novela urbana. Esos hombres que le roban los ahorrros, esa madurez física que no llega y hace de ella una lolita o nínfula, esos posados y portadas...
    Como te decía hace unos días: que aquí siempre aprendo.

    Un abrazo,

    AG

    ResponElimina
  2. Muchas gracias, Alberto. Espero mantener el listón en un puesto digno. Hay montones de hombres y mujeres que han sido adorados como dioses y ya sabes, ídolos con pies de barro para recurrir a la vieja pero acertada frase.
    Un petó!

    ResponElimina
  3. conocía su belleza madura,no conocía su vida.

    petó

    ResponElimina
  4. Vida condicionada por su físico tan elegante.
    Petó per a tu.

    ResponElimina