dimarts, 24 de maig del 2016

COM UNA DEDICATÒRIA


Fotografia: Portada de disc--Amazon
Un regal despertar-se de matinada conscient de que encara et queda estona per dormir o reposar desperta i un regal augmentat per l'estimada petita i fidel ràdio afegint-hi una cançó inoblidable interpretada de forma única Canta Rosemary Clooney Tenderly que vocalitza amb tota la calidesa necessària.
Voldries tornar-la a escoltar i així ho he fet i us la porto perquè qui vulgui comparteixi amb mi l'intimista dolçor que transmet amb mestria la gran cantant estatunidenca.
Rosemary Clooney va néixer el 1928 i ja de ben jove es va dedicar al cabaret en les vessants de ballarina i cantant. Va entrar al jazz amb molt bon peu perquè les seves qualitats eren congènites per un cant tan sentit, sensual i animic al mateix temps. Per desgràcia a partir dels anys 60 una depressió important la va convertir en addicte a les drogues. La seva carrera va conèixer el declivi però, afortunadament, es va refer i va retornar a les seves ativitats artístiques. Va tenir grans amics entre els quals Bing Crosby amb qui va enregistrar "White Christmas".

Rosemany Clooney es va casar amb l'actor José Ferrer nascut a Puerto Rico d'origen català. Hi va tenir dos fills. Quan Ferrer va ser mort, Clooney va celebrar un segon casament sembla ser que basat en la companyia i l'amistat. Quan va morir l'any 2002 va constar en la làpida de comiat la seva relació amb Blanche Mae Chambers, amiga des de l'infantesa, de raça negra i intensament lligada a Rosemary Clooney fins a la fi del seu temps, l'any 2009.

No podria acabar la ressenya sense dir el que quasi tothom ha suposat o sap, Rosemary Clooney era tia de l'actor George Clooney un dels qui va portar el seu fèretre quan la varen enterrar.

Tenderly doncs per a Rosemary Clooney, per a Crosby, per a Ferrer, per a Blanche Mae Chambers.
I per a George.
I per a tots vosaltres!!!

Video:
boopkid
Autors de Tenderly: Wlter lloyd Grass i Jack Lawrence, 1946
Fonts biogràfiques. Wikipedia i Blanche Mae Chambers
e

5 comentaris:

  1. Respostes
    1. Sí, Júlia. El resó d'un temps parat en algun lloc.

      Elimina
  2. Ya que no me dejaste comentar sobre "Tannhäuser" (?) quiero hacerlo sobre una de mis cantantes favoritas, "la reina de la afinación" como la llamaban, que comenzó cantando con su hermana Betty (tengo discos de duos de ambas) y luego se convirtió en la mejor solista americana -después de Judy Garland- tanto como solista de cabarets y TV como de los grandes del jazz. Su relación artística con Bing Crosby, como muy bien dices, fue sólida y duradera. Intervino en 12 títulos cinematográficos (algunos documentales) y luego vino el declive que tu tan bien señalas.

    Su sobrino, el ahora famoso George Clooney, es hijo de un hermano suyo.

    Me ha encantado que le hayas dedicado un post a esta gran estrella que será siempre recordada por su participación en la adorable película "Navidades blancas" ("White Christmas").

    Con tu permiso tengo que hacerte una pequeña rectificación. José Ferrer -el "dos veces" marido de Rosemary Clooney- no tenía ascendencia catalana, sino completamente portorriqueña. Su abuelo fue uno de los que firmó la independencia de Puerto Rico de la dominación española. Quien sí tenía ascendencia catalana era Mel Ferrer, el cual no tenía ningún parentesco con el citado gran actor José Ferrer.

    Sigue escuchando más de Rosemary Clooney y la adorarás. Yo tengo prácticamente su discografía completa -extensísima- y no me canso de escucharla. Su hermosa voz con registro de mezzo-soprano es deliciosa y su afinación -como ya he dicho- perfecta. También dispongo de su segunda autobiografía en inglés "Girl singer".

    Escúchala, escúchala, escúchala! Pertenece a la época de los/las grandes. Por lo visto en la actualidad Adele pretende poner otra vez de moda a cantantes con voz.

    ResponElimina
  3. No entenc perquè dius que no t'he deixat comentar el Tann. Ja m'ho explicaràs.
    Gràcies, Fede per un comentari tan documentat i sensible com ho són sempre els teus. Seguiré escoltant a Rosemary Clooney, l'he trobat deliciosa i mai li havia fet l'atenció que mereix.
    Adele és una cantant excel·lent però no sé si arribarà a la alçada de les grans. Canta cançons boniques però no aquests inoblidables standards.

    UNA ABRAÇADA MOLT FORTA!!!

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina